Festival i uroen og usikkerhetens tid

Markens grøde. Knut Hamsun

av Mari Nymoen, Festivalsjef

Vi har i år planlagt en festival i uroen og usikkerhetens tid.

Men også i en tid der utsalgsstedene går tomme for settepoteter, og flere nettbokhandlere melder om rekordsalg. 
Et virus har satt bruken av digitale hjelpemidler i høygir, mens Hamsuns resept for et bedre liv: nærhet til naturen, vandringer i skog og mark, og tilstedeværelsen, går parallelt med videomøtene. 

Det plantes, dyrkes og det skues ut over hav og fjell. Og det leses. 
Det sier noe om vårt forhold til naturen, men det sier også noe om litteraturen. Vi som lever i Norge nå, har kanskje aldri tidligere opplevd å ha tatt i bruk disse begge disse redskapene i like stor grad som i 2020.

I år er det 100 år siden Markens grøde ga Knut Hamsun Nobelprisen i litteratur, og 100 år siden spanskesyken i to år hadde feid over Norge og tatt 15 000 liv. At romanen fremdeles lever et høyst levende liv - også som teater - har flere årsaker. Den har skapt både glede og debatt i årene siden Isak Sellanrå manifesterte Hamsuns oppskrift på et godt liv. Den robinsonadiske formen romanen bygges på: å skape et liv fra bunnen av, har fascinert menneskene til alle tider.

En roman som har skapt debatt, men som også handler om relasjonene til våre nærmeste og til naturen, lever i beste velgående 100 år senere. Derfor er feiringen av Markens grøde sentral når vi åpner årets festival på Nørholm – stedet Hamsun slo seg ned for å finne ro.

Litteraturen og kunsten for øvrig er et redskap til å forstå verden, våre medmennesker og oss selv. Den er et sted vi går til for å se verden på nytt og på nytt, om ikke annet for å forsøke. Den tar ikke hensyn til verken regler om en meter, eller forbud mot klemming. 
Årets festivalprogram er preget av både alvor og letthet, og går helt tett på livet og litteraturen, og alt vi har felles.

Vi gleder oss til å se deg på festival! 

- Mari Nymoen, Festivalsjef

Forrige
Forrige

Ingrid Bolsø Berdal leser Terje Vigen

Neste
Neste

Festival!