Sprekken du ser verden gjennom

Da jeg var 18 dro jeg på en togreise. I bagasjen lå Pan av Knut Hamsun. Den var tynn og lett nok. På det tidspunktet hadde jeg ikke lest noe av Hamsun. Etter den turen leste jeg det meste.

En liten generasjon senere tok jeg fram Pan på nytt. Sånt kan man fort angre på.
For man kan aldri få tilbake den overveldende følelsen av å oppdage noe nytt. Et helt nytt språk. En ny måte å se verden på.
Det er sagt at kunst er den sprekken du ser verden gjennom. Lar vi oss utfordre mer, ser vi mer.
Pan lærte meg at mennesket er uforutsigbart og fullt av motsetninger. Slik Fluenes herre av William Golding lærte meg om menneskets ondskap, slik Kvinner av Marilyn French lærte meg om kjønn og makt, slik Kristin Lavransdatter av Sigrid Undset lærte meg om å være troende og Ibsens Peer Gynt lærte meg om vårt grunnleggende behov for anerkjennelse.
Uten disse bøkene hadde jeg faktisk sett på verden på en annen måte.
Gjennom dette året har fortellingen vært en rød tråd for Ibsen & Hamsun forum.
Fortellingene vi omgir oss med, sanne eller usanne, myter og eventyr, klassikere og heltehistorier, religioner og ideologier, blir til sammen fortellingen om oss. Ikke motsetningsfri. Men kanskje sier de likevel noe sant. For hvor kommer de fra? Hva blir vi under deres overbygning? Hvilken livshjelp kan de gi? Og når blir de tvang vi må sprenge oss ut av? Det er sagt at Hamsun skriver om det udømte mennesket. Selv ble han dømt. For tilknytning til en ideologi som rangerer mennesker etter verdi. 

Det som inntil nylig var byens bibliotek, var i sin tid rettssal og åsted for nettopp dette rettsoppgjøret. I huset hvor det nå arbeides for å etablere et Hamsun-museum, setter vi i år opp en helt ny monolog, med utgangspunkt i rettsprosessen og Hamsuns litteratur.
Dette prosjektet er initiert av Ibsen- og Hamsun-dagene og utviklet i samarbeid med regissør og Heddapris-vinner Anne-Karen Hytten.  Slik ønsker vi å gi plass til begge fortellingene om Knut Hamsun, både den om han som gjennom litteraturen lærte oss om menneskets kompleksitet – og den om han som lot seg forføre av en menneskefiendtlig ideologi.
Begge er nødvendige å fortelle. Begge sier noe om oss.

Velkommen til Ibsen- og Hamsun-dagene 2018!

  • Torborg Igland, Festivalsjef

Forrige
Forrige

Per Fuggeli - Siste resept

Neste
Neste

Siri Hustvedt