Barbro Raen Thomassen

Foto: Trygve Skramstad

Foto: Trygve Skramstad

Onsdag 5. august kl. 18, på Reimanngården i Grimstad, åpner Ibsen- og Hamsun-dagene 2015 med utstillingen Markens grøde av Barbro Raen Thomassen. Kunsten hennes løfter fram noe som alltid har vært der, men som vi sjelden legger merke til - skjønnheten og den latente kraften i alle skapte former, selv i de aller minste detaljer.

Barbro fremhever frøet og egget som bærere av denne latente livskraft. Hun har laget mange slående vakre skulpturer både store og små i alabast og granitt. Paradokset ved det vakre i hennes kunst er at frø hun skaper, er kalde og harde. De kan aldri spire og gi liv. Det overraskende er likevel at nettopp dette er impulsen som skal til for å få betrakterens frø til å spire. 

Frøet må være modent for å kunne bære nytt liv.  Morplanten må ha gått gjennom en full syklus, den må ha blomstret for å kunne forberede det nye livet. Frøet trenger også å hvile før det kan spire. Den siste impulsen er vann og varme fra den mørke jorden.

“Lytt til den mørke, stille jord, som forvandler alt dødt og vekker kimen til nytt liv…”

Spennende og anerkjent 

Raen Thomassen er en spennende og anerkjent kunstner, som har sin utdannelse fra franske Ecole des Beaux Arts, Angers og Vestlandets Kunstakademi Bergen. Hun har også kunsthistorie fra Universitetet i Bergen. Hun har hatt en lang rekke separatutstillinger og kollektive utstillinger over hele verden, blant annet i New York, Moskva og ved Toyamura Internasjonal Sculpture Biennale i Japan.
 

Henger ut august

Utstillingen som åpner på festivalens første dag, blir hengende ut august. Festivalen og utstillingen åpnes av kulturminister Thorhild Widvey. Poet og forfatter Paal-Helge Haugen vil urfremføre helt nyskrevne tekster, og tonen til åpningen vil  Annbjørg Lien sette.

Kanskje er det kunsten som er den siste impuls som kan vekke våre menneskelige latente frø og være bæreren av ideer til nytt og vakkert liv for oss alle.

Jean Pierre Balavoine

Forrige
Forrige

Å skrive er å se

Neste
Neste

Det estetiske, det etiske og det religiøse